Hier heb ik geen tijd voor: Denktijd

Door Chantal Smedts - Leestijd 3 min.

In onze snel evoluerende wereld, waar tijd vaak heel schaars lijkt te zijn, wil ik net daarom even stilstaan bij een belangrijk thema, namelijk denktijd. Denktijd is een waardevol instrument voor proactief leiderschap. In deze blog belicht ik 5 obstakels die bij velen in de weg staan op dit vlak.

De zoektocht begint vaak met de bedenking: “Ik wil wel tijd maken, maar het lukt me niet.” Wanneer ik deze stelling tijdens mijn coachingsessies hoor, hou ik ze een spiegel voor met de woorden van filosoof Alain De Botton.  Hij zegt dat geluk begint met zelfkennis, een vrucht van diep nadenken over onze behoeften. Maar denken is zwaar, en velen vinden toevlucht in de illusie van drukte, waar het niet draait om het managen van tijd, maar om het managen van aandacht.

Een ander “excuus” dat ik vaak hoor is: “Wanneer ik dan tijd neem om te denken, word ik vaak gestoord.” Mijn antwoord daarop? Maak aan je omgeving duidelijk dat je niet gestoord wil worden en neem de nodige maatregelen om in alle stilte te kunnen denken.

Ikzelf trek me jaarlijks een aantal weken terug in Thailand. Niet alleen voor het Engaging Leadership Retreat maar ook om nieuwe ideeën en plannen te bedenken voor Qlick. Dit is een strategie die zijn vruchten afwerpt.

Een derde veel voorkomend obstakel is: “Ik vind het moeilijk om me te focussen, mijn gedachten zappen weg.” In een wereld vol afleidingen is gefocust leiderschap enorm belangrijk.

Wist je dat het succes van een bedrijf voor 80% afhangt van de psychologie van de zaakvoerder? Leer dus opnieuw focussen door tijd in je agenda te plannen en afspraken met jezelf te maken.

Maar Chantal, “Ik ben een doener, geen denker!”  Ook dat krijg ik wel eens te horen. Toch is de kracht van stilte net de sleutel tot diepgaand denken en leiderschap, hoe eng het soms ook lijkt.

Het vijfde en laatste obstakel dat ik vaak tegenkom in mijn coachingpraktijk is: “Wanneer ik tijd neem om te denken, raak ik snel in een negatieve spiraal.” Hier kom je in aanraking met de kwetsbare kant van denktijd. Ik wil dat je begrijpt dat niet alle gedachten nuttig zijn. Van de 60.000 gedachten die dagelijks hun weg banen in onze hersenen zijn slechts 5% nuttig én nieuw. Je kan dus je negatieve gedachten overwinnen door bewuste denktijd in te plannen en zo je gedachtenstroom te beheersen.

Klaar om toch even tijd te maken? Beluister dan zeker onze podcast “Hier heb ik geen tijd voor“.

Wil je ons persoonlijk spreken?

Vind je niet meteen wat je zoekt op onze website? Of wil je meer informatie? Wij helpen je graag verder!