With a little help from my friends

Door Anneliese Monden - Leestijd 2 min.

In sommige periodes van het leven heb je meer hulp nodig dan anders. Onlangs ging ik zelf door zo’n periode. Het was een lange, donkere weg. Meestal lukt het me goed om zelf de zaken op een rijtje te zetten, maar deze keer niet. Deze keer had ik hulp nodig. Ik kon en wilde er eenvoudigweg niet alleen door. Ik had nood aan zowel morele als praktische steun. De hulp die ik kreeg was overweldigend en ontroerend, en dat simpelweg omdat ik erom vroeg.

Vorige week las ik een interessant artikel in het laatste nummer van The Harvard Business Review (HBR): ‘How to get the help you need’ (door Heidi Grant). Het artikel bevestigde dat om te groeien en te leren, om professioneel vooruit te kunnen, om onze kennis en vaardigheden uit te breiden, we hulp nodig hebben. De wereld wordt alsmaar complexer, het is niet langer mogelijk om alles zelf te weten en te kunnen. Maar om hulp te ontvangen, moet je er wel om vragen en dat is niet altijd gemakkelijk. Vaak is er een diep gewortelde overtuiging dat om hulp vragen blijk geeft van zwakte.

Daarom, geïnspireerd door dit artikel en met mijn eigen reflecties, hier enkele tips om deze ‘zwakte’ om te zetten naar een sterkte:

  • Voel je weerstand om hulp te vragen? Besef dat de meeste mensen ‘willen’ helpen. We zijn sociale wezens. Hoe meer je je met iemand identificeert, hoe meer je wil helpen.
  • Wanneer je hulp vraagt, wees dan duidelijk en concreet over wat je precies nodig hebt.
  • Stel geen voorwaarden of beloftes bij je verzoek, zoals ‘Als jij me helpt, dan help ik jou’. Zo voelen mensen zich in de val gelokt.
  • Denk goed na over wie de ideale persoon is om je te helpen bij een specifieke taak. Wie kan goed luisteren? Kasten opruimen? Je nota’s analyseren? Je helpen bij de voorbereiding van evaluaties? Wie kan je helpen om ‘hard werken’ om te buigen naar ‘slim werken’?
  • En tot slot, het allerbelangrijkste: wees dankbaar en zeg ook letterlijk dankjewel!

Stilaan leer ik nu om vaker hulp te vragen en de steun die ik krijg met open armen te ontvangen. Een bijzondere dankjewel aan mijn geweldige collega’s, vrienden en familie voor de hartverwarmende hulp die ik de voorbije maanden mocht ontvangen. Jullie hebben echt het verschil gemaakt!

Wil je ons persoonlijk spreken?

Vind je niet meteen wat je zoekt op onze website? Of wil je meer informatie? Wij helpen je graag verder!