Moet ik dit nu doen?

Door Chantal Smedts - Leestijd 3 min.

Vanmorgen had een ik een teamsessie met vier jonge dynamische mensen.

Ze maken al geruime tijd gebruik van onze diensten en zijn zich hoe langer hoe meer bewust van het belang van communicatie. Ik geniet ervan om ze te zien evolueren en te kijken hoe ze elke keer vol enthousiasme de informatie die ik hen geef opnemen.

En… hoe kan het ook anders, het onderwerp ging al snel over de kracht van taal en de fijngevoeligheid eromtrent.  Ik leg hen uit dat de manier waarop je een boodschap brengt soms een grotere impact heeft dan de woorden die je gebruikt.

Ze knikken bevestigend. Een van de deelnemers doet een poging. Haar intonatie wordt echter gelegd op het verkeerde woord, waardoor het al snel beschuldigend overkomt. Ik vraag haar om de nadruk te leggen op een ander woord en merk dat ze mijn feedback niet echt apprecieert.

Ik zeg haar wat ik observeer en krijg de reactie : ‘Zijn we nu niet een beetje aan het muggenziften?’ De anderen kijken in stilte toe en zijn waarschijnlijk nieuwsgierig hoe ik het ervan af zal brengen. Ze kennen hun collega en dus ook haar reacties in dit soort situaties. In plaats van in te gaan op haar vraag, noteer ik de zin op een flipchart.

Vier keer schrijf ik deze zin onder elkaar. Ze kijkt me verbaasd aan, gelukkig zijn ze al meer van mij gewoon. Ik vraag haar om de zin te lezen en het accent te leggen op het woord dat ik aanduid. Tegelijkertijd vraag ik de anderen om na het horen van elke zin, op te schrijven welke emotie/beleving die zin oproept.

Zo gezegd, zo gedaan… Ik merk dat ze dit wel een leuke opdracht vinden, en ook al is het nog steeds een groot vraagteken voor diegene die de zinnen gaat herhalen, de anderen zitten al in hun startblokken met pen en papier.

Ik duid een woord aan en de zin wordt uitgesproken. Ik geef de andere deelnemers even de tijd om hun beleving op te schrijven en duid een ander woord aan… Zo gaan we verder, ze hebben er duidelijk plezier in.

Na de oefening bespreken we de emoties die opkwamen en de bewuste deelneemster staat versteld. Ik ben ervan overtuigd dat ze in de toekomst meer aandacht gaat besteden aan het accentueren van bepaalde woorden.

Het is trouwens een oefening die je zelf gemakkelijk in je eentje kan doen. Kies een zin en leg steeds het accent op een ander woord, je zal versteld staan. Wil je er nog meer van maken, neem het dan op en beluister het opnieuw. Een aanradertje 🙂

Wil je ons persoonlijk spreken?

Vind je niet meteen wat je zoekt op onze website? Of wil je meer informatie? Wij helpen je graag verder!