Kan het iets vriendelijker?

Door Chantal Smedts - Leestijd 3 min.

Door het mooie weer zat ik afgelopen weekend op een terras te genieten van een drankje, iets wat ik de voorbije vakantie wel vaker heb gedaan. Zo ook in La Douce France, waar ik toch wel een minder leuke terras ervaring beleefde.

Je hebt het vast zelf ook al meegemaakt. Je neemt plaats op een terras en als de ober dan eindelijk bij jou komt, serveert hij jou een snibbige ‘Ja?’ of een kortaf ‘Zeg het eens’. Een glimlach is duidelijk niet in de prijs inbegrepen. Of je krijgt in een hotel een koffie die naar afwaswater smaakt of iets dat misschien ooit koffie geweest is. Als je een opmerking maakt krijg je een blik die je rechtstreeks naar de maan lijkt te katapulteren.

Herkenbaar? Om eerlijk te zijn, ik ben hier allergisch voor. Hoe is het mogelijk dat dit anno 2017 nog bestaat. In een tijd waarin de beleving van de klant centraal staat, laten sommige ondernemers het nog steeds toe dat hun team ongeïnteresseerd, onverschillig gedrag vertoont.

Elke keer opnieuw doe ik mijn best om niet te reageren, maar af en toe kan ik het niet laten. Dan vraag ik heel vriendelijk bij het afrekenen : ‘Werk jij hier graag?’. Meestal krijg ik een verbaasde blik terug, gevolgd door ‘Maar natuurlijk, waarom?’. Dan antwoord ik met mijn meest serene gezicht: ‘Ach, zomaar, dan zal het vandaag gewoon je dag niet zijn…’ De volgende klant kan er maar goed mee zijn hé.

Tja, misschien niet de meest voor de hand liggende manier om mensen iets duidelijk te maken, maar wel succesvol, dat heb ik al ondervonden! Klanten worden mondiger, en niet alleen live, maar vooral op sociale media. Een glimlach of niet kan een bedrijf baten of schaden, zo eenvoudig is dat.

Maar hoe vergaat het jou? Ik ben ervan overtuigd dat jij ook wel eens een slechte dag hebt, net als ik. Ik geef je graag enkele eenvoudige tips die je door zo’n dag kunnen helpen.

  1. Neem even de tijd om na te denken hoe het komt dat je je slecht voelt
  2. Ga niet in zelfbeklag, dat maakt het alleen maar erger
  3. Stel jezelf de vraag wat je er op dat moment aan kan doen
  4. Vraag jezelf af hoe erg het echt is, of hoe erg je het maakt
  5. Kijk in de spiegel en glimlach jezelf toe, zie hoe mooi je dat maakt
  6. Weet dat er morgen een andere dag is

Laat de klant geen rekening betalen die niet voor hem is!

Wil je ons persoonlijk spreken?

Vind je niet meteen wat je zoekt op onze website? Of wil je meer informatie? Wij helpen je graag verder!