De gefocuste kracht van de schildpad

Door Anneliese Monden - Leestijd 3 min.

Wees niet bang om een ‘schildpad’ te zijn in een wereld waarin we vooral de ‘hazen’ lijken te waarderen. Herinner je je nog het verhaal van de haas en de schildpad? Ondanks het feit dat een schildpad zijn taken rustig en geconcentreerd afhandelt, haalt hij vaak als eerste de eindmeet!

We zijn het zo gewend om te multitasken, dat we de kracht van gefocuste aandacht en oefening vergeten lijken. Nochtans, enkel wanneer je je ten volle concentreert op één specifieke taak, is een blijvend effect mogelijk. En er is nog een voordeel. Wist je dat we 47% kans  hebben om Alzheimer te ontwikkelen rond de leeftijd van 85? Focus, volle aandacht en continu bijleren helpen dit proces te vertragen.

Tijdens mijn vakantie besloot ik me daarom eens grondig te focussen op een specifieke taak. Het was – zoals bijna overal deze zomer – ontzettend warm, dus zocht ik iets waarbij ik niet te veel moest bewegen. Ik besloot een boek te lezen. Of beter gezegd, niet zo maar te lezen maar echt te bestuderen.

Dat viel aanvankelijk best tegen! Ik voelde me rusteloos, een beetje opgejaagd na de zeer drukke periode voor de zomer. Mijn gedachten bleven flitsen naar mijn to-dolijst. Mijn aandachtsspanne was kort. Ik liet me gemakkelijk afleiden door de hond die alweer een hagedis najoeg. Ik kon de tijd bijna letterlijk horen voorbij tikken, wat me nog onrustiger maakte. Maar ik was vastberaden en bleef volhouden. Ik maakte een schriftelijke samenvatting, net zoals tijdens mijn studentenperiode. Stilletjesaan ging het me beter af en genoot ik hoe langer hoe meer van die gefocuste aandacht.

Het boek dat ik las ging over de plasticiteit van ons brein (Norman Doidge) en ging o.a. ook over de redenen voor de nood aan gefocuste aandacht. Hier zijn enkele van mijn bedenkingen en tips:

  • Waardeer de kracht van de schildpad en wees je ervan bewust dat grondige studie tijd nodig heeft en je zal vertragen.
  • Reserveer tijdsblokken in je agenda om iets nieuw te leren, liefst ver weg van andere afleidingen (tip: leg je telefoon ver uit je bereik).
  • Het duurt zo’n jaar of tien om iets nieuws volledig onder de knie te krijgen, dus wees selectief in wat je wil bijleren en richt je vooral op die domeinen die echt belangrijk zijn voor jou.
  • Motivatie is belangrijk! Bovendien helpt het als er meerdere voordelen verbonden zijn aan de nieuwe vaardigheid. Bv: je wil Spaans leren omdat: 1) je van de taal houdt 2) het je volgende vakantiebestemming is 3) je een Spaanse vriend hebt 4) het interessant is voor je job omdat je veel Spaanse klanten hebt.
  • Oefening baart kunst. Wanneer je oefent, worden er meer verbindingen gelegd in je hersenen waardoor je neuronen efficiënter worden en je nieuwe zaken sneller kan verwerken. Snellere neuronen leiden uiteindelijk tot sneller denken.
  • Denk na over hoe je jezelf beloont door iets nieuws te leren. Telkens je zo’n beloning ontvangt, maken je hersenen dopamine aan, waardoor de nieuw opgedane kennis nog meer verankerd wordt.

Terwijl ik zo mijn bedenkingen oplijst en mijn nota’s herlees, mijmer ik weg over de goede dingen des levens. Genoeg gefocuste aandacht voor vandaag! Tijd om wat te gaan zwemmen of beter… gefocuste baantjes trekken 🙂

Wil je ons persoonlijk spreken?

Vind je niet meteen wat je zoekt op onze website? Of wil je meer informatie? Wij helpen je graag verder!