Coaching: juridisch geanalyseerd – International Coaching Week

Door Anneliese Monden - Leestijd 3 min.

Zo’n 20 jaar geleden maakte ik een grote carrièreswitch van advocaat bij General Electric naar coach.

Het voelde juist aan en ik dacht er niet te lang over na. Mijn Insights Discovery profiel toont ook aan dat ik mijn keuzes vooral op gevoel baseer. Het rationaliseren komt nadien. En zo heb ik doorheen de jaren mijn keuze van toen diepgaand geanalyseerd en gerationaliseerd.

Er zijn heel veel positieve aspecten verbonden aan het coach zijn. Het coachen past helemaal bij mijn voorkeur om vragen te stellen, eerder dan ze te beantwoorden. Coachen geeft me energie want het draait helemaal rond het verbinden met mensen en onderzoeken wat hen echt motiveert.  Coachen brengt mensen in hun kracht waardoor ze hun leven zelf in handen kunnen nemen en de vrije wil kan regeren. Zo kan ik nog wel even doorgaan over de vele voordelen verbonden aan coachen. Ik heb zelf het effect ervan op mensen ervaren en heb de diepgaande impact ervan mee mogen beleven.

Er is nochtans een belangrijke valkuil. In tegenstelling tot het vak van advocaat, is coach geen gereglementeerd beroep. Echt iedereen kan zichzelf coach noemen. Het volstaat om het woord ‘coach’ op je visitekaartje te zetten en je bent vertrokken.

Net daarom is een initiatief zoals de ‘International Coaching Week’ van de International Coach Federation (ICF) zo belangrijk. Het stelt scherp wat professioneel coachen precies inhoudt en onderscheidt zich van alle andere vormen van coachen en advies.

Wist je dat, om jezelf een ICF gecertificeerde coach te mogen noemen, je moet voldoen aan:

  • 11 specifieke coaching competenties
  • een intensieve training, examens, supervisie en een flink aantal coaching uren (2500 voor het hoogste certificaat)
  • specifieke ethische richtlijnen

Nog veel te vaak wordt er te licht omgesprongen met de term ‘coach’ en is men zich onvoldoende bewust van wat het wel of niet inhoudt.

Wanneer er dus geen externe reglementering bestaat, wordt zelfregulering des te belangrijker. Bij Qlick vinden we het dan ook heel belangrijk om te voldoen aan de hoogste standaarden. We werken daarom enkel met ICF gecertificeerde coaches en leven volgens het principe ‘practice what you preach’.  We houden ons up-to-date aan de hand van regelmatige ‘coaching check-ups’, trainingen, coachingsessies en supervisies.

Ik verzeker je, vanuit mijn eigen ervaring en dat van al mijn professionele collega coaches, het vereist echt een serieuze inzet om een goede coach te worden en continu te blijven bijleren. We werken tenslotte toch met de kostbare levens van mensen …

En dus, gedurende de International Coaching week, wil ik voor één keer zonder schroom of bescheidenheid, voluit verkondigen dat ik trots en dankbaar ben dat ik mezelf een ICF Master Certified Coach mag noemen.

Wil je ons persoonlijk spreken?

Vind je niet meteen wat je zoekt op onze website? Of wil je meer informatie? Wij helpen je graag verder!