Waarom we vaker mogen feesten

Door Chantal Smedts - Leestijd 2 min.

Tijdens de autorit terug naar huis, overdenk ik de vakantie. En zoals elke zomer constateer ik weer dat ik gevoed ben door de vele feestjes tijdens deze zomerperiode. Ja ik beken, ik ben een feester, altijd al geweest en hopelijk zal ik het ook altijd blijven.

Bovendien heb ik best wel wat feestvrienden die er graag mee invliegen als de kans zich voordoet.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik met ouder te worden de volgende morgen mezelf berispend toespreek: ’Was dit nu echt nodig, je lijf is er nu niet zo blij mee.’ Dan neem ik me voor de zoveelste keer voor om het rustiger aan te gaan doen. Stiekem weet ik best dat ik het volgende feestje alweer dansend zal doorbrengen en dat ik me daar geweldig bij voel.

Een aantal mensen in mijn omgeving gaan veel rustiger door het leven en daar kan ik wel eens met een tikkeltje jaloezie naar kijken… Zou mij dat ooit lukken?

Maar, toeval bestaat niet… Onderweg naar huis lees ik een artikel in Psychologie magazine dat nagels met koppen slaat:

‘Hoofd uit, plezier aan’

De roes van het dansen en feesten doet iets met ons brein. Onze prefrontale cortex is altijd actief en heeft de dagelijkse leiding. Wat natuurlijk zorgt dat we onze doelen halen en resultaten neerzetten. Met andere woorden, het maakt ons als mens succesvol. En laat nu net dat deel van ons brein het wat rustiger aan doen tijdens het feesten.

Dat is goed nieuws want onze prefrontale cortex is gevoelig aan slijtage en heeft dus af en toe rust nodig. Door dit gedeelte van het brein te laten rusten komen er daarna meer creatieve en  originele ideeën boven borrelen. (Diegenen die me kennen, zullen dat wel in mij herkennen 😉 )

Daarnaast maakt het feesten ook dopamine, serotonine en endorfine vrij, wat ons dan weer gelukkiger en vrolijker maakt. Ook de neurotransmitter Gaba, die angstgevoelens afremt, wordt geactiveerd. De samenhorigheid tussen de feestgangers vergroot, wat dan weer een extra verbinding geeft in vriendschappen. Dus minder zorgen en gepieker, meer geluk, creativiteit en verbondenheid.

Hier kan ik me helemaal in vinden. Waar is dat feestje?

Wil je ons persoonlijk spreken?

Vind je niet meteen wat je zoekt op onze website? Of wil je meer informatie? Wij helpen je graag verder!