If nothing goes right, go left

Door Chantal Smedts - Leestijd 3 min.

Mijn jaarlijks verblijf in Thailand zit erop, straks nog even de koffers pakken en dan vol energie terug naar België.

Dit jaar verliep alles een beetje anders. Door hoge koorts kwam ik plots enkele dagen in het ziekenhuis terecht, wat uiteraard weer een heel andere dimensie aan deze reis gaf.

En zelfs op dat moment wist ik waarom ik zo hou van dit prachtige land. De zorg is hier fantastisch en vooruitstrevend. De ziekenhuizen zijn voorzien van de modernste snufjes en de dokters en verpleging zijn hoog opgeleid en ongelooflijk vriendelijk. En ook dit is weer een mooie metafoor voor het leven.

Het leven loopt niet altijd zoals we het gepland hebben, we moeten dealen met uitdagingen die ons pad passeren en niet voldoen aan ons ideaalbeeld. Maar door de snelheid waarin we leven staan we niet altijd stil bij het feit dat deze momenten soms ook bepaalde boodschappen hebben die we misschien wat aandachtiger mogen bekijken.

Mijn aha-moment

En daar lag ik dan…voor de zoveelste keer in gesprek met mezelf. Tja, ik heb vaak boeiende gesprekken met mezelf waarbij ik mezelf vriendelijk doch kordaat toespreek, zelfs met 39 graden koorts.

Deze gesprekken ontstaan meestal als mijn intuïtie me aangeeft dat ik een les te leren heb.

‘Wat heb ik hier te leren?’ was de startvraag.

Al gauw werd opnieuw duidelijk dat gezondheid aan de basis van alles ligt. Gezondheid die we evident vinden als we gezond zijn maar wanneer het even fout gaat, slagen we er in om onze focus onmiddellijk te verleggen. Plots krijgen dan alle andere zaken een lagere prioriteit.

Als de nood het hoogst is…

We zijn dus als mens heel capabel om instant onze focus te switchen als de nood hoog genoeg is.

Maar wanneer is deze dan hoog genoeg? Helaas meestal als het te laat is.

Zo kreeg ik deze keer het inzicht dat ik ook businesswise mijn focus wil versterken naar zaken die er binnen mijn bedrijf echt toe doen. En daar hoort natuurlijk ook bij dat ik daardoor zaken van me moet afschudden. Het werd plots glashelder en ik voelde de rust over me heen komen.

En… actie!

Nadat ik terug wat op mijn positieven was gekomen, heb ik een aantal mails verstuurd die nodig waren om los te laten.

Was dat gemakkelijk? Nee. Was het noodzakelijk? Ja. Als we geen actie ondernemen, verwatert het idee of de keuze die we maken en zo komen we weer terug in hetzelfde radje terecht. Dus wat ik je hier graag meegeef: als je een verandering wil, ga eerst het gesprek met jezelf aan. Welke verandering, hoe ga je het aanpakken, wie of wat moet je loslaten, wat heb je nodig? En onderneem dan actie.

Wil jij dit ook?

Vind je dit niet zo evident en klinkt het toch als muziek in de oren? Claim dan alvast je plaatsje voor volgend jaar. De data zijn bekend en samen gaan we door dit proces. Tijdens het Engaging Leadership Retreat ontdek je waar jouw focus voor een succesvolle toekomst nodig is, en wat het proces is om daar te geraken. Een weekje werken aan jezelf aan de andere kant van de wereld, zal een wereld van verschil maken!

Het Engaging Leadership Retreat 2024 gaat door van 28 februari tot 6 maart. Wil jij zeker zijn van een plaatsje?
Schrijf je in op onze Retreat wachtlijst.

Wil je ons persoonlijk spreken?

Vind je niet meteen wat je zoekt op onze website? Of wil je meer informatie? Wij helpen je graag verder!